tisdag 15 mars 2011

Den kortsiktigt tänkande människan

måste vara evolutionärt inte lika långt kommen som den långsiktigt tänkande människan. Kanske är det nästa steg på mänsklighetens utvecklingsskala. Homo sapiens longus. Eller nåt.

Det här med kärnkraften. Nu nya haverier i Japan. Samtidigt pågår i min egen hembygd sedan lång tid massiva protester mot planerna på uppförandet av ett antal vindkraftverk i området. Insändare i lokaltidningen flera gånger i veckan, protestmöten och flygblad. Det huvudsakliga argumentet mot vindkraftverken är att de förstör UTSIKTEN.

Alltså, vindkraftverk är förvisso höga byggnader, om än i mina ögon vackra och majestätiska, men de är också reversibla. De går att montera ner utan att lämna spår efter sig. Om man i framtiden skulle hitta någon mindre skrymmande energikälla.

Kärnkraftverk förstör inte bara utsikten. Konsekvenserna av atomklyvningen utgör ett hot mot allt liv på hela planeten. Inte bara nu utan för miljontals år framåt. Att för så lång tid garantera en säker förvaring av kärnavfall är omöjligt. Och just nu evakueras tusentals runt det havererade japanska kraftverket. Förutom de nu levande direkt drabbade människorna påverkas också andra djur och naturen för mycket lång tid framåt.

Att parallellt med den händelseutvecklingen argumentera mot vindkraft med så löjliga argument som att utsikten från min veranda blir förstörd är ju patetiskt.

Så. Lite politik kan också få plats i en mammablogg. Det är faktiskt Alfons värld att växa upp i. Och han vill inte ha kärnkraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar